LUNAR-KRØNIKEN af Marissa Meyer. Must read!

LunarKrønikenCollageRedigeret

Lunar krøniken var lidt af en overraskelse for mig. Den havde stået på min Goodreads ‘to read’-liste i lang tid, og pludselig (i november 2016) udkom den første bog i serien, Cinder, på dansk fra Høst & Søn – jeg måtte selvfølgelig læse den med det samme! Hele serien er baseret på genfortællinger af klassiske eventyr, men placeret i en science fiction version af vores verden, langt ude i fremtiden. Fantasy-sci-fi med eventyrelementer? Oh yes. Den perfekte serie til mig. Troede jeg.

Serien har sit udgangspunkt i fortællingen om Cinder. En cyborg-pige, der i sin barndom fik erstattet en stor del af sin krop med metaldele. Hun er mekaniker, men desværre også en andenrangsborger pga. sine cyborgdele – men pludselig en dag dukker prinsen af kongeriget op for at få repareret en tjener-android, og så kender vi historien om Askepot igen. Næsten, i hvert fald.

LunarKrønikenCinder

Da jeg læste den første bog, var jeg ikke fuld af begejstring. Cinder virkede ikke specielt original. Som en genfortælling af Askepot var den underholdende nok, men jeg manglede den lille ekstra gnist der gjorde bogen til noget helt specielt. Den følger simpelthen plottet til Askepot for tæt, på trods af at hovedpersonen er en cyborg, og der bor mennesker på månen. Dette forhindrede mig dog ikke i at købe resten af serien i et snuptag! (Jeg har et problem med bøger. Det er medfødt.) For selvom selve plottet ikke havde imponeret mig, så var (og er) jeg helt vild med den verden som Meyer byggede op i den første bog. En verden, hvor der er fred på Jorden, og elektroniske produkter er blevet hyper-intelligente, men uden at slå os ihjel. Med rumrejser, mærkelige sygdomme og en helt ny måde at leve på. Good stuff.

Jeg måtte købe de tre næste bøger i serien på engelsk, da de ikke var udkommet på dansk endnu. Det fortryder jeg dog ikke på nogen måde, for selvom Høst & Søn (og oversætter Louise Ardenfelt Ravnild) har gjort det super godt med oversættelsen, så er det altså bare bedre at læse engelske bøger på originalsproget – dette gælder især for science fiction!

LunarKrønikenScarlet

Da jeg begyndte på bog nr. 2, Scarlet, blev min holdning til serien faktisk ikke meget forbedret, og i et øjeblik var jeg bange for at jeg havde købt en serie jeg aldrig ville få læst færdig. Men så kom bogen rigtigt i gang, og der bliver skruet voldsomt op for action-delen af plottet. Meyer skriver actionscener virkelig godt, og man bliver helt forpustet når man skal følge med i hvad der sker – dog er hun ikke helt så skarp når det kommer til menneskelig interaktion, der til tider ender i lidt opstyltede samtaler og situationer. Men det bliver bedre bog for bog, og i den sidste er der ingen tvivl om Meyers evner som forfatter.

 

De sidste to bøger, Cress og Winter, er ikke udkommet på dansk endnu, men de er på vej! Der introduceres nye karakterer, og det plot der har sin begyndelse helt tilbage i det første kapitel af Cinder, bliver afsluttet på fornemmeste vis. Meyer får bundet en fin sløjfe på hele serien, og det er helt rart at læse en serie med en reel slutning. Det tager dog lidt tid og adskillige følelsesudbrud før man når derhen (for mig, i hvert fald..).

LunarKrønikenCressWinter

Denne serie er virkelig underholdende, og det er  så dejligt at den udgives på dansk, så flere kan få glæde af at læse den. Den er dog svær at anbefale, da den dækker så mange genrer. Men i virkeligheden burde det være let. Den er episk, den er sød, sjov, dramatisk, actionfyldt, science-fiction-agtig, let romantisk og virkelig gribende. Når først man kommer i gang.

Bedømmelse af hele serien:

5-books

Serien som helhed er virkelig en stærk fortælling. Jeg er ikke den første der har påpeget at bog nr. 1 desværre ikke er stærk nok, og det er virkelig en skam. Men hvis først man kommer forbi den, så er der altså dømt episk rumrejse-og-sjovt-persongalleri-fortælling, som man kommer til at kunne huske lang tid efter endt læsning.

Find den hos din lokale boghandler, enten på dansk eller engelsk! (:

x

De danske oversættelser er udgivet af Høst & Søn – Den tredje bog i serien, Cress, er planlagt til februar 2018, mens den sidste, Winter, ikke har fået en dato endnu.

Engelsk version af Puffin, alle udgivet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: