//anmeldereksemplar fra forlaget//
I 1996 forsvandt teenageren Tom Jeffries i Scarclaw Fell, et smukt men farligt marskområde. Først et år efter hans forsvinden finder nogle unge mænd hans lig, og politiet lukker sagen som et tragisk uheld.
Men tyve år efter dukker Scott King, podcastvært og internet-personlighed op, og begynder at genoplive sagen. Han fortæller historien om Tom Jeffries og Scarclaw Fell som ingen har hørt den før, og en masse glemte og gemte minder dukker pludselig op blandt vidner og pårørende..
SEKS STEMMER er skrevet som et podcast. Det lyder måske mærkeligt, og det var det også i starten. Det tog mig ca. 40 sider at vænne mig til at læse formatet, men så var vi også i gang, og jeg slap ikke bogen igen før den var slut.
Plottet er det klassiske ‘whodunnit’ eller mordmysterie – en person er død, og vi hører historien fra flere forskellige karakterer. Men denne gang er det skrevet som et podcast, et greb jeg ikke har set før. Podcastværten, Scott King, er i bogens univers en meget kendt stemme, der dækker uopklarede mord i sine udsendelser. I Seks stemmer har han kastet sin opmærksomhed på Tom Jeffries forsvinden fra Scarclaw Fell-Naturcenteret i 1996.
De stemmer vi hører (læser) er fra Tom Jeffries’ venner, der var med på centeret den nat, han forsvandt, såvel som de voksne der var med. Derfor er tidslinjerne skæve, med forskellige men vigtige afvigelser og modsætninger. Det holder læseren på dupperne, og det er en sjov udfordring at forsøge at holde styr på det hele.
Matt Wesolowski skriver godt, men flere af guldkornene forsvinder desværre lidt bag podcast-formatet. Det er tydeligt at han forsøger at omvælte de klassiske klicheer – nørden, den pæne pige, roden, men det fungerer desværre ikke helt så godt, som det kunne have gjort i en mere traditionel fortællestil. Til gengæld er der noget Stephen King-agtigt over måden historien bliver fortalt på, og de unges fortællinger som vi følger gennem bogen, får mig til at tænke på Fluernes herre.
Der bliver da også plads til noget samfundskritik og overvejelser om teenageliv, social arv og gruppedynamik, men igen spænder bogens format lidt ben for at det kan udfolde sig helt. Det er en skam, for der gemmer sig mange gode pointer i Wesolowskis fortælling, bl.a. om klasseinddeling og politik i det engelske samfund.
Overordnet set er det en virkelig spændende historie, der holdt mig fanget fra start til slut. Podcast-vinklen var interessant, men jeg synes ikke at den var nødvendig for at fortælle historien. Jeg læser dog gerne mere fra Matt Wesolowski, hvis samme niveau af uhygge bliver mødt.
Seks stemmer vil være oplagt læsning for alle kriminørder, da podcast-vinklen er interessant og nytænkende. Det er helt sikkert ikke alle, der vil finde lige dét greb super vellykket, men historien er spændende – og uhyggelig – nok til at man bør give bogen en chance alligevel!
Find den hos din lokale boghandler. (:
| Forfatter: Matt Wesolowski | Forlag: Alhambra | Udgivelse: 5. september 2019 | Oversætter: Marie Kopp | Originaltitel: Six Voices |