ZEITGEIST: Overbevisende dansk science fiction af Jane Mondrup

20190701_151405.jpg//Anmeldereksemplar fra forlaget//

Dansk science fiction ser vi desværre ikke så tit. Derfor sagde jeg straks ja, da jeg blev tilbudt at anmelde Zeitgeist. Det viste sig at være en god beslutning, for bogen er en spændende rejse gennem en steampunk-verden uden lige.

Ejvin Rode, vores hovedperson, vågner op på et soveværelse der ikke er hans eget. Som den rationelle underviser filologi (sprogvidenskab) Ejvin er, finder han straks på en masse forskellige forklaringer – undtagen den rigtige; at han er vågnet i 1890, i en fortid der ikke eksisterer i den tid han husker. Selv er han fra vores velkendte 21. århundrede, men det årti Ejvin vågner i, kan ikke findes i de historiebøger han (og vi) voksede op med. Historiske opdagelser er sket hundredevis af år før ‘vor tid’, og den verden han vågner op til, har opfindelser der ikke hører til i hans version af 1890’erne.

Forvirret? Godt! Grundelementet i Zeitgeist er hovedpersonens forvirring, og den smitter i høj grad af på læseren. Vi følger Ejvins forsøg på at rationalisere sig ud af sin egen tidsrejse, og grænsen mellem magi og videnskab udviskes løbende. Det er forfriskende at læse denne slags fra en dansk hånd, især fordi de historiske henvisninger er skarpe og velfungerende.

Dette gør dog til tider Zeitgest lidt svær at læse. Mit anmeldereksemplar er ganske slidt, for jeg havde simpelthen bogen med overalt. Jeg kunne ikke greje Mondrups skrivestil før jeg var nået forbi de første 100 sider – der ingen tvivl om hendes evner til at sætte et plot sammen, dog blev sproget hurtigt fladt og gentagende i løbet af bogen. Et sted hvor det især blev tydeligt, var i de selvopfundne ‘dingenot’-ord der blev anvendt i handlingen. Til tider blev der presset så mange af dem ind i kapitlerne, at det halve kunne have været nok. Dette er naturligvis et klassisk science fiction-begreb, men det kan også blive for meget af det gode.

Da jeg endelig indfandt mig med rytmen af sproget, fik jeg hurtigt læst de sidste tre fjerdedele af bogen – det tog mig blot et par timer, så var den desværre slut. Jeg skriver ‘desværre’, for Zeitgeist er god. Mondrup formår at stille (adskillige) filosofiske spørgsmål, føre sine karakterer igennem alskens drama og hektisk aktivitet, samt skabe grobund for en interessant verden, der sagtens kunne udfoldes noget mere. I løbet af min læsning blev jeg let frustreret over den hastighed, hvormed tingene skete – karaktererne fik ikke udfoldet deres motivationer, og de føltes ofte blot som brikker der blev flyttet rundt på et bræt, mens de forklarede plottet til hinanden. Det skete også at de filosofiske spekulationer satte det ellers veldrejede plot helt i stå, hvilket var en skam. Til gengæld var Ejvins verden af 1890 et ekstremt interessant sted at være, og jeg er vild med de historiske felter, Mondrup bevægede sig rundt i. Alt i alt var det en god omgang steampunk-sci-fi-eventyr.

Zeitgeist er for alle danske science fiction fans, historienørder, fantasy elskere og filosofiske læsere, der nyder gode plots, interessante kontrafaktiske spekulationer, og steampunk.

Køb den i din lokale boghandel. 🙂

 

| Forfatter: Jane Mondrup  | Forlag: Forlaget Vandkunsten  | Udgivelse: 31. januar 2019 |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: