UHYRET I ESSEX: Victoriansk (u)hygge på bedste vis – af Sarah Perry

20181230_093105-e1546944836716.jpg//Læseeksemplar//

En hyggelig, finurlig bog om en eventyrlysten kvinde i 1890’ernes England. Denne bog trykker på alle de rigtige knapper, og er perfekt at nyde med en kop dampende varm te (eller kakao) på en kold vinteraften.

1893, England. Den unge Cora, der netop er blevet enke, tager sin søn med til den søvnige by Aldwinter i Essex. Den meget utraditionelle Cora interesserer sig (aktivt!) for naturvidenskab, og hendes nysgerrighed er blevet vækket af den lille by.

Det rygtes at et søuhyre holder til i marsken, og er skyld i adskillige dødsfald. Et nyligt dødsfald har bragt hysteriet til helt nye højder. Men Cora er sikker på at der er en naturlig forklaring, og er taget dertil for at bevise det med sin videnskab. Hendes møde med den lille by udfordrer hende, både som videnskabsmand og engelsk, velstående kvinde.

Bogen er, kort sagt, finurlig. Jeg elsker den følelse den gav mig mens jeg læste, af eventyrlyst of opdagelse. Cora er skøn – til tider frustrerende i sin ligefremhed. Hun er vidende, tragisk, og provokerende. Hun er med andre ord virkelig velskrevet, og det var dejligt at følge hendes eventyr i Essex.

Dialogen i bogen er desuden fantastisk skrevet. Jeg skulle lige vænne mig til Perrys måde at skrive på, men da jeg først kom i gang, var det så spændende at være vidne til de samtaler der foregik. Nogle gange måtte jeg endda gå tilbage i en samtale, og genlæse hvad en karakter havde sagt; der er ingen, der siger hvad de tænker, på nær Cora. Det giver samme forviklinger som i klassiske Austen-værker, og jeg er vild med det.

Det er ikke kun søslangen, der lurer fra skyggerne i denne bog. Der holdes hele tiden småting tilbage for læseren, små krummer, der skal følges til vejs ende før det giver mening. Der ligger en foruroligende stemning og gemmer sig lige under overfladen hele tiden, akkurat som i den lille by. Sarah Perry formår virkelig at sætte en stemning i gang, på alle måder!

Uhyret i Essex er en fabelagtigt rejse i Victoriatidens England – og det er så forfriskende at komme uden for Londons grænser, for en gangs skyld. Det var næsten muligt at dufte havet, i Perrys velskrevne bog om Essex. Det er endda en ganske aktuel historie: Frygt, overdrivelser og hysteri spiller en lige så stor rolle i Coras verden som i vores. Perry tilføjer lidt historie, smuk natur og en smule kærlighed, der gør denne historie helt uimodståelig, når først bogen er blevet åbnet.

Meget anbefalelsesværdig for enhver, der ligesom Cora, er lidt af en eventyrer.

| Forfatter: Sarah Perry | Forlag: Lindhardt & Ringhof | Udgivelse: 28. december 2018 | Oversætter: Vibeke Houstrup | Originaltitel: The Essex Serpent |

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: