SAVAS VIDNER af Sara Bouchet

//Læseeksemplar//

Det eneste jeg vidste om Savas vidner, før jeg åbnede bogen, var at der var middelalderting med i den. Hekseafbrændinger, historiske elementer og flotte bygninger. Det var nok til at få mig i gang med den, men det er bogens ekstreme mysterie der holdt mig fast.

Jeg startede på bogen lørdag formiddag, og lagde den ikke fra mig før jeg havde vendt sidste side et par timer senere. En perfekt feriebog!

Hovedpersonen Dannie Lind er blevet suspenderet fra sit job som præst, hendes ekskæreste har netop forladt hende, og taget sin syvårige søn, Louis, med sig. Dannie er på herrens mark, og da hendes søster Sophie ringer fra Skotland, pakker hun en kuffert med det samme.

Sophie, der er forsker i St. Andrews, fortæller ikke hvad det drejer sig om. Kun at hun har brug for at snakke med Dannie, hurtigst muligt. Men da Dannie ankommer, er Sophie sporløst forsvundet.

I lejligheden finder Dannie sin søsters research, der drejer sig om middelalderens hekseprocesser, besættelser og exorcisme. De mørke emner påvirker Dannie, og hun frygter at noget ubehageligt er sket for Sophie. Da hun begiver sig ud for at lede efter sin søster, åbner hun op for hemmeligheder og minder, hun helst ville glemme for altid. Det viser sig også hurtigt, at Sophie selv har været på sporet af en ubehagelig hemmelighed, der har været skjult i flere hundrede år. Langsomt, men sikkert, bliver Dannie trukket ind i et kæmpe spind af løgne og hemmeligheder, der strækker sig over hele Europa.

Sara Bouchet har skrevet den bog, Dan Brown ønskede at han kunne skrive. Savas vidner har samme type plot, med historiske konspirationer og mysterier, men den store forskel på Bouchet og Brown, er at Sara Bouchet kan skrive realistiske, troværdige karakterer – og et plot der fungerer uden product placement.

Savas vidner er en ægte page turner. Den er umulig at slippe, når først man går i gang. Mysteriet optrevles så langsomt og delikat, at man må suge hvert ord til sig, og virkelig dykke ned i Dannie og Sophies historie, for at få det hele med. De har begge problemer, som de bearbejder på hver deres måde, og Bouchet beskriver dynamikken mellem dem helt perfekt. De fremstår begge som virkelige personer, der gennemgår livet med ting i bagagen, som de hellere ville være foruden. Men de gør det uden at være martyrer eller røvhuller. Nogle gange ænser de ikke engang deres egne fejl, og det er forfriskende at følge en hovedperson der ikke konstant svælger i sine egne – eller andres – fejl.

Vi hører historien fra Dannies synspunkt, og her opstår et af bogens (meget få) problemer: Dannie opdager flere gange ting, som hun holder hemmelige for læseren – og derfor sig selv. Det opbygger spænding, men det er ulogisk, for hun ved jo ikke, at vi følger med på sidelinjen, så hvorfor holde det hemmeligt? Det er et almindeligt problem der opstår, når en historie følger en jeg-fortæller, men Bouchet holder det i det mindste til et minimum.

Bogen er velresearchet, og det er en fryd at læse om St. Andrews, og de mange andre steder vi når at besøge i bogen. Desværre er der enkelte faktuelle fejl, og selvom det fremstår som om det er Dannie der tænker dem, så irriterer det mig, når de bliver gentaget: Lemminger der springer ud fra klipper, og idéen om et ulvehierarki.

Ingen af disse to analogier er sande. Lemminger begår ikke ‘kontrolleret selvmord’ for at holde bestanden i live, og ideen om ulvehierarkier er fejlbehæftet. Især selvmordslemmingerne er et af bogens tilbagevendende motiver, og det er ærgerligt, for det er bare ikke sandt. Ja, det er fjollet at gå op i. Men det gør jeg altså. (:

Forlaget kalder Savas vidner for en bog af internationalt format. Jeg er helt enig. Jeg håber, at Sara Bouchet fortsætter, især i denne stil, for hun gør det helt fantastisk. Især hendes evne til at opbygge uhygge og spænding er fænomenal, og kan sammenlignes med Joe Hill eller Gillian Flynn, der begge mestrer det til perfektion.

Denne bog kan klart anbefales til alle krimi- eller middelaldernørder!

5-books

Find den hos din lokale bogpusher! (:

| Forfatter: Sara Bouchet | Forlag: Lindhardt & Ringhof | Udgivelse: 9. maj 2018 | 448 sider | Indbundet |

GemGemGemGem

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: