HANS BLODIGE PROJEKT af Graeme Macrae Burnet

2018-03-26 10.39.05 1.jpg
//Læseeksemplar//

Hans blodige projekt er en fortælling om magt, familie, ære og traditioner. Bogen er en rå, upoleret beskrivelse af en verden, der ligger langt fra vores egen. I det skotske højland er det din status der bestemmer din fremtid, og jordeejeren der bestemmer over din velfærd. Graeme Macrae Burnet præsenterer på fineste vis hvordan de forhold til sidst kan drive en mand langt ud over kanten i denne spændende roman.

Bogen begynder med vidnesbyrd. Vidnesbyrd om den unge Roderick Macrae, der netop er blevet anholdt for at begå et brutalt tredobbelt mord i byen Culduie i det skotske højland. Det hele foregår i 1869, i en tid hvor en mands sociale stand bestemmer hele udformningen af hans liv.

Under sin fængsling skriver Roderick sin egen beretning om mordene, og tilstår endda uden forbehold. Flere drager dog hans historie i tvivl. For hvordan kan en ‘uuddannet’, morderisk, højlænder skrive noget der minder om prosa, med så fine detaljer og beskrivelser? Det er almindelig viden på denne tid, at højlænderne er barbariske i forhold til englænderne, og derfor er meget få overraskede over Rodericks gerninger. Men var han ved sine fulde fem da han begik den frygtelige handling, eller var han grebet af sindssyge?

Læseren følger Rodericks egen beretning, der er fremlagt i sin helhed i bogen. Herefter følger retssagen, og til sidst dommen over den unge Roderick. Hele bogen er præsenteret som en sandfærdig fortælling, men det er til tider svært at finde hoved og hale i en historie, der er forfattet af en ung mand, der muligvis har begået tre voldsomme drab.

Bogen er en fantastisk litterær præstation. Læseren fanges fra side 1, og true crime-formatet passer perfekt til historien, der ellers kan virke som en rimeligt simpel krimi. Burnet formår at gøre historien så ekstremt levende, at han helt udvisker grænsen mellem fiktion og virkelighed. Jeg var fuldstændig grebet af historien, og det er en af den slags bøger der fortjener at blive læst i sin helhed, gerne henover en weekend. Den er mørk, og den er grusom, men den er også et fantastisk stykke litteratur, der kræver meget af læseren. Det er tydeligt, at bogen er velresearchet og gennemarbejdet – det gælder både for det originale indhold og den danske oversættelse.

Den blev shortlistet til Man Booker-prisen i 2015 og det er velfortjent. Bogen er en perle af historisk research og indlevelse. Under den grusomme historie gemmer der sig et historisk indblik i en skarpt klasseopdelt verden, der var alt andet end retfærdig.

Den anbefales til alle der holder af historiske romaner, ‘true crime’-genren eller slægtsromaner. Hans blodige projekt har det hele.

6-books

| Forfatter: Graeme Macrae Burnet | Forlag: Loxodonta | Udgivelse: 15. marts 2018 | Oversætter: Lars Zacho Maarup | Originaltitel: His Bloody Project | Original udgivelse: 5. november 2015 |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: