UDSLETTELSE af Jeff VanderMeer

udslettelse.jpg

Læseeksemplar fra forlaget

Udslettelse er ikke en bog for sarte sjæle. Selvom den kun er lidt over 200 sider lang, så er det en ret stor – og foruroligende – historie. Den er skrevet på en simpel, men også helt fantastisk måde.

Område X ligner den perfekte idyl. Her er kun natur, ingen mennesker. Plante- og dyrelivet har overtaget den sparsomme civilisation der før eksisterede på området. Men det er ukendte livsformer, og myndighederne har derfor i årevis sendt videnskabelige ekspeditioner ind i området for at undersøge hvad der helt præcis foregår. Nogle er kommet tilbage med hukommelsesproblemer. Andre forsvandt. De fleste mødte meget værre afslutninger på ekspeditionerne.

Udslettelse følger vi ekspedition nr. 12, der består af Topografen, Psykologen, Biologen og Antropologen. Lingvisten sprang fra i sidste øjeblik. Deres opgave er simpel: De skal indsamle oplysninger og videnskabelige prøver til forskningscentret Southern Reach, der har ansvaret for Område X. Det viser sig dog hurtigt at opgaven ikke er helt så simpel endda. En bygning, der ikke optræder på nogen af deres kort, dukker op i nærheden af deres lejr. De beslutter sig for at udforske den. Bygningen viser sig at indeholde ting der vender op og ned på hele deres verdensopfattelse.

Vi følger Biologen, der også er bogens fortæller. Hun gennemgår historien på en nøgtern, afstandstagende måde, der giver en ret god effekt. Læseren ved ikke mere end hende på noget givent tidspunkt, og det får spændingen til at nå næsten ulidelige højder igennem bogens få kapitler. Udslettelse er ikke direkte uhyggelig, men læsningen var nu alligevel ret anspændt. Historien minder mig om Event Horizon; de (til tider ubehagelige) beskrivelser der findes i Udslettelse står klart i erindringen, selv efter endt læsning. VanderMeer formår at skabe et super creepy og smukt, lille (stort) univers på meget få sider. Det er ekstremt selvmodsigende, men sådan føles det også at læse bogen! VanderMeer lægger bittesmå brødkrummer ud gennem hele historien, og det er læserens eget ansvar at samle dem op.

Udslettelse er god, gammeldags science fiction på en helt ny måde. Bogen er skrevet på en måde så læseren konstant må gætte sig frem til historiens egentlige størrelsesorden. Fordi intet bliver serveret, så kræver historien at man afsætter et par rolige timer til at læse den, hvis man skal have det hele med. VanderMeers skrivestil minder mig meget om C. S. Lewis’ science fiction romaner, og det er så absolut en god ting. Hans forsimplede måde at fortælle en kompliceret historie på er næsten provokerende; det er umuligt at lægge bogen fra sig når først den er blevet åbnet.

Oversættelsen er værd at nævne. Poul Bratbjerg Hansen har gjort et godt stykke arbejde med at få VanderMeers krøllede sprog til at fungere på dansk. Videnskabelige termer giver mening, også i den danske version. Jeg faldt heller ikke over nogen påfaldende korrekturfejl, hvilket altid er dejligt. Der er lagt et godt stykke arbejde i bogen fra forlagets side, og det er godt at se. Jeg er også glad for at de har valgt (eller fået lov til?) at beholde forsidens originale udseende. Den fungerer nemlig rigtig godt på dansk også.

Selvom den simple skrivestil gav historien et ekstra drys spænding, så var den til tider for simpel. Det kan blive en tand frustrerende at læse en bog med så mange spørgsmål og så få svar. Men det er vel det man har en 2’er for.

Bogen anbefales til alle sci-fi nørder. Næste bog i Southern Reach-trilogien, Autoritet, udkommer 25. maj 2018. 

Find Udslettelse i din lokale boghandel. (:

5-books

 

| Forfatter: Jeff VanderMeer | Forlag: Rosinante | Udgivelse: 16. februar 2018 | Oversætter: Poul Bratbjerg Hansen | Originaltitel: Annihilation |

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: