URMAGEREN I FILIGREE STREET af Natasha Pulley

Urmageren i Filigree Street-Natasha Pulley_red

Læseeksemplar fra forlaget.

Hvis man som fantasylæser kun får tid til at læse én bog i januar, så skal det være denne. Aldrig før har jeg læst en roman der var så mystisk, forvirrende og dragende på samme tid. Den er en ekstremt vellykket steampunk-roman, der er en fryd at læse.

Vi befinder os i London i 1883. Thaniel Steepleton er en lettere grå kontoransat i Indenrigsministeriet, hvor hans job er at modtage, sende og transskribere telegrammer fra alle grene af regeringen. En dag kommer han hjem i sin lille lejlighed og finder et smukt udført lommeur, uden anelse om dets oprindelse. 6 måneder efter redder uret ham ved at advare om den eksplosion der fuldstændig destruerer Scotland Yard. Thaniel, der pludselig er indblandet i en terroristaktion, opsporer urmageren, Keita Mori. Med dette møde introduceres Thaniel for ting han aldrig have forestillet sig – og da Grace Carrow, en aldeles upassende, fysikstuderende kvinde dukker op, bliver Thaniels liv om muligt endnu mere besværligt.

Bogen er i sig selv en kærlighedshistorie til 1880’ernes England og Japan; beskrivelserne er ekstremt detaljerede og velresearchede, og til tider kan man næsten tage en dyb indånding og lugte soden fra Londons undergrundsbane. Det er lykkedes Natasha Pulley at skrive en historie der på én gang er magisk, historisk, romantisk, mystisk, og fyldt med steampunk-himstregimser. Jeg er ekstremt imponeret over hendes evne til at skrive en bog på blot 397 sider, der både når at dække opbruddet af traditioner i Japan, den spirende irske nationalisme, samt kvinders kamp for stemmeret i London. Hun gør endda det hele uden at det på noget tidspunkt føles som en historielektion.

Det er en perfekt bog til at sidde med en times tid om aftenen; den nydes bedst langsomt, for der sker så mange små, forunderlige ting, og hvis man ikke lige holder øje risikerer man at gå glip af noget.

Jeg har allerede planlagt at anskaffe den på engelsk, for selvom den danske oversættelse er virkelig god (well done, Alhambra!), så er det en af den slags bøger der fortjener en genlæsning på sit originalsprog. Når det så er sagt, så er den virkelig god og gennemarbejdet, og den danske version var en fryd at læse.

Urmageren i Filigree Street får 6/6 stjerner; jeg havde oprindeligt givet den 5, men jeg kan faktisk ikke finde en reel undskyldning for ikke at give den topkarakter. Jeg var vild med den. 6/6 stjerner og en glødende anbefaling herfra!

6-books

Find den i din lokale boghandel. 🙂

| Forfatter: Natasha Pulley | Forlag: Alhambra  | Udgivelse: 14. september 2017 | Oversætter: Rebekka Hjelholt Svendsen | Originaltitel: The Watchmaker of Filigree Street |

 

GemGem

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: