SPELLSLINGER af Sebastien de Castell

Spellslinger-forside-red

Læseeksemplar fra forlaget.

Jeg havde aldrig hørt om ‘Spellslinger’ før. Eller forfatteren, Sebastien de Castell. Min fejl, indser jeg nu. For den første bog i Spellslinger-serien er virkelig god. Jeg har ikke læst noget af Castell før, men jeg har siden endt læsning af denne bog opdaget at han er forfatteren til Greatcoats-serien, en tilsyneladende helt fantastisk fantasy serie som jeg selvfølgelig har tilføjet til min læseliste.

Spellslinger er ikke den mest originale bog jeg nogensinde har læst, men den var fyldt med hæsblæsende scener og virkelig skønne karakterer hele vejen igennem. Fantastisk Halloween-læsning. Magi, action, talende egernkatte, kort anvendt som våben og (dumdristige) heltegerninger – Spellslinger har det hele!

Historien omhandler Kellen, der lever i et samfund hvor magi er det vigtigste samlingspunkt. Han fylder snart seksten, og skal derfor bestå de fire prøver der kan give ham retten til at kalde sig jan’Thep-mager – hvis altså han består dem. Gør han ikke det, vil han blive udstødt for evigt og ende som tjener (læs: slave) resten af sit liv. Det er et ret brutalt samfund, kan vi altså hurtigt blive enige om. Kellen har også et ret stort problem: Hans magi, der altid har været svag, er næsten helt forsvundet; han prøver at snyde sig igennem den første prøve, hvilket ikke lykkes helt efter planen..

Samme dag ankommer en fremmed, Ferius Parfax, til byen. Hun præsenterer Kellen for en helt ny måde at anskue verden på, hvilket han egentlig ikke er specielt interesseret i. Men med truslen om det evige tjenerliv hængende faretruende over sig, skifter Kellen mening – og derfra går det gevaldigt ned af bakke for hans socialliv, mager-evner og generelle livskvalitet.

spellslinger-inderside-red

Bogen er virkelig underholdende, men ikke nødvendigvis den største nytænkning indenfor genren. Måden magien fungerer på i Kellens verden, og det indbyrdes forhold mellem jan’Thep, sha’Thep og de omkringliggende folkefærd, bringer heller ikke en masse nye ting på banen. Men det tror jeg egentlig heller ikke er meningen. Det lader til at Castell havde sat sig for at skrive en super fed, sjov og actionfyldt fantasy historie. Og det har han klaret rigtig fint! Der er enkelte gentagelser her og der, som man kunne have undværet som læser – til gengæld formår forfatteren at vende de fleste fantasy-helte-klicheer på hovedet, og det var virkelig rart at læse.

Karaktererne er interessante, især fordi (de fleste) rent faktisk ændrer sig i løbet af bogen. De (fornuftige personer) lærer af deres fejltrin, og ændrer sig på baggrund af dem, hvilket gør læseoplevelsen så meget bedre. Det er en sjov følelse, at de karakterer man startede med, ikke nødvendigvis er samme slags personer når bogen slutter.

Bogen udkom oprindeligt på engelsk d. 4. maj i år (tillykke til mig!), og Gyldendal udgiver den altså allerede om to dage. Det er virkelig imponerende, for jeg synes at oversættelsen er rigtig god. Der er ikke en mærkelig sætningsstruktur, som der nogle gange opstår ved forhastede oversættelser, og selvom jeg spottede to slåfejl (fordi jeg ikke kan slå min hjerne fra når jeg læser), så er det ikke nok til at det på nogen måde ændrer opfattelsen af bogen. Well done, Gyldendal – og Hanna Lützen! (Jeg er kæmpe fan af hendes oversættelser.)

Spellslinger-bagside

Vi er også lige nødt til at snakke lidt om omslaget, selvom  det naturligvis ikke er det, man bedømmer bøger på 😉 – det er designet af Dale Halvorsen og Sam Hadley, og det er simpelthen fantastisk. Jeg har haft bogen stående frontvendt på min reol siden jeg fik den! Der er også enkelte virkelig fine illustrationer inde i bogen, og indersiden af omslaget er også flot dekoreret (se højere oppe). Det er så lækkert at sidde med en bog der er kræset sådan om.

Spellslinger er, i korte træk, virkelig underholdende og velskrevet. Tiden flyver afsted når først man har fået åbnet bogen, og jeg er helt ærgerlig over at jeg nu må vente et stykke tid på udgivelsen af den næste.

Jeg glæder mig meget til næste bog i serien!

5-books

Bogen udgives af Gyldendal i Danmark 31/10-17. Oprindeligt udgivet af Hot Key Books. Find den i din lokale boghandel fra på tirsdag! 🙂

 | Forfatter: Sebastien de Castell | Forlag: Gyldendal | Udgivelse: 31. oktober 2017 | Oversætter: Hanna Lützen | Originaltitel: Spellslinger |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: