MIRROR, MIRROR af Cara Delevingne (og Rowan Coleman)

MirrorMirror-CaraDelevigne_red

Læseeksemplar fra forlaget.

Cara Delevingne, bedst kendt som model og skuespiller, har skrevet denne bog – i samarbejde med Rowan Coleman, succesfuld forfatter af ungdomsbøger. Hvis man ser på forsiden, er det vist ingen tvivl om hvilket ét af de navne der trækker mest, når det kommer til at sælge bogen. Hvilket er fint. Men et godt navn giver ikke nødvendigvis en god bog – og denne skuffede desværre ret meget.

Inden der læses videre, skal jeg dog lige påpege, at der i denne anmeldelse kan forekomme noget der minder om spoilere. Ikke rigtige spoilere, men noget der kommer ret tæt på, da vi altså har at gøre med en ‘whodunnit’-bog, og det er næsten umuligt at skrive om den slags uden at afsløre lidt for meget. Beware.

Historien foregår i London, og handler om Red, vores hovedperson, og hendes ‘tabervenner’, Leo, Rose og Naomi. Før var de allesammen tabere og outsidere, men med deres band, Mirror Mirror, er de endelig lige dér hvor de hører til. Allesammen. Men pludselig forsvinder Naomi – og da hun endelig dukker op igen flere måneder efter, er hun kommet så slemt afsted at hun lægges i koma. Det skaber spændinger i bandet, men også mellem Red og hendes venner i deres personlige liv. Og da det så kommer frem, at der er mere bag Naomis forsvinden end vi lige først får at vide, bliver det først rigtig spændende!

Bortset fra at det faktisk aldrig rigtig når at blive spændende. Jeg er ikke den store krimi-læser, og når jeg endelig læser dem, regner jeg aldrig plottet ud. 9/10 gange bliver jeg lige så overrasket som karaktererne i bogen, hvilket er skønt. Men det er altså ikke tilfældet med denne. Plottet er så gennemsigtigt at jeg næsten havde fundet løsningen inden s. 80 – og så er det altså ret kedeligt at læse de resterende 300 sider – som virkelig er langtrukne, uanset om man har regnet ud hvad der er sket med Naomi eller ej.

Karaktererne skuffede også slemt, og flere gange rullede jeg rent faktisk med øjnene under læsningen. Red, Leo og Rose er ikke meget mere end klichefyldte skaller, der har personlige problemer der lige præcis er så forskelligartede at de gælder som enkeltstående karakterer. Hele teenage-spektret dækkes naturligvis. Spiseforstyrrelser, overgreb, fattigdom, alkoholisme, utroskab (fra en forælder), en søster der glemmes, en bror i fængsel pga. bandeproblemer – hver karakter har faktisk så mange issues at det er et under at de kan holde hinanden ud. (Det kan de så heller ikke, hvilket fører lidt realisme tilbage til historien).

Det meste af bogen føles som et Skins-afsnit (pas på, linket indeholder spoilers for et show der sluttede for 4 år siden), hvis et Skins-afsnit var næsten 400 sider langt. Jeg tror at bogen havde været bedre hvis udgangspunktet havde været realistiske, rationelle, tænkende personer, frem for en bingoplade af teenageproblemer. Naomis forfærdelige oplevelse drukner fuldstændig i de andres problemer, og det er egentlig synd, for der gemte sig en ret interessant krimi derinde et sted.

Mirror, Mirror prøvede at være alt for mange ting på én gang, og det er en skam. Jeg var ikke i dårligt humør da jeg læste den, men jeg var heller ikke vildt interesseret i historien. Da jeg læste den sidste fjerdedel, ventede jeg egentlig bare mest på at den skulle slutte, og da den så endelig gjorde det, blev jeg umådeligt skuffet.

Den får 2/6 stjerner – én for dens (trods alt) realistiske fremstilling af teenagere og deres måde at være på overfor hinanden, og én for dens næsten Scooby Doo-agtige plot, som egentlig var underholdende nok. Til et vist punkt.

2-books

Udgivet af Politikens forlag, oktober 2017. Find den i din lokale boghandel. 🙂

 | Forfatter: Cara Delevingne, Rowan Coleman | Forlag: Politikens Forlag | Udgivelse: 19. oktober 2017 | Oversætter: Nana Baaner Klitgaard, Nete Harsberg | Originaltitel: Mirror Mirror |

GemGem

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: