Halloweenlæsning: Uhyggelige bøger og graphic novels der er perfekte til årstiden

HalloweenCollage

Jeg er kæmpe fan af Halloween – det er så hyggeligt med græskarudskæring og lys alle steder. Og for et par år siden startede en af mine absolutte yndlingsforfattere, Neil Gaiman, en virkelig fin tradition – All Hallows’ Read; giv en uhyggelig bog til en ven eller bekendt. For en bogelsker er det jo genialt. Da jeg desværre ikke kan dele bøger ud til alle, bliver det i stedet til en række anbefalinger. Jeg håber at mine forslag kan inspirere til noget ny læsning!

Locke and Key – Joe Hill

L&K2redHvis man er til graphic novels og uhygge, er denne serie helt fantastisk. Den handler om den lille Locke-familie, der, efter en forfærdelig forbrydelse, må flytte væk fra alt de kender, til en fantastisk villa kaldet Lovecraft, der har tilhørt familien i generationer. Her opdager den yngste søn, Bode, hurtigt at der sker underlige ting i og omkring Lovecraft, og herefter spredes uhyggen hurtigt. Joe Hill, søn af Stephen King, har horror-genren i blodet, og hans evne til at skabe den uhyggelige stemning bliver fantastisk komplementeret af Gabriel Rodriguez’ kunst. Must-read for horror fans! – Udgivet af IDW Publishing

Fables – Bill Willingham
FablesCollage
(c) – Vertigo Comics

Fables er et helt fantastisk univers på alle måder. Historien foregår i nutidens New York, men i en lille enklave kaldet ‘Fabletown’ – her bor de velkendte eventyrkarakterer, som vi alle kender så godt. De er flygtet fra deres hjemlande, da disse er blevet overtaget af en ond skabning kaldet The Adversary. Serien handler både om de forskellige karakterers personlige udfordringer, men også de mere praktiske aspekter af at skjule et helt samfund af overnaturlige personligheder for de almindelige beboere i New York. Serien er spækket med referencer til de ‘rigtige’ eventyr, og den har vundet adskillige priser. Jeg er ikke selv blevet færdig med den endnu, men det er mest fordi jeg ikke vil læse den for hurtigt! Den er ikke vildt uhyggelig, men den har den perfekte stemning til Halloween. Og så er kunsten virkelig god.

Udover Bill Willingham er følgende kunstnere med til at skabe det fantastiske udtryk i Fables-universet: Lan Medina, Mark Buckingham, Steve Leialoha, Craig Hamilton samt Andrew Pepoy og P. Craig Russell. – Udgivet af Vertigo Comics

Manteuffel – Peter Tudvad

manteuffel.jpg
En perfekt gotisk roman, som desværre ikke har fået så meget opmærksomhed som den burde have fået. Efter Krystalnatten findes en bunke dokumenter, der på imponerende vis har klaret ødelæggelserne. De fortæller om en Grev Manteuffel, der i 1525 opnår evigt liv og overnaturlige kræfter. Bogen er virkelig ‘old school’; skrevet i et langsomt, velovervejet sprog, og med et godt historisk overblik. En roman der er perfekt til en mørk aften. – Udgivet af Rosinante

 

Heksejægerens lærling – Joseph Delaney
HLCollage
Bare et lille udpluk af den meget lange serie..

Denne serie er jo oplagt; jeg har endnu ikke fået læst alle bøgerne, da de jo bliver ved med at udkomme. Jeg læste den første bog i serien for 10-12 år siden, da den blev udgivet på dansk for første gang. Da jeg kom i gang med en masse andre serier derefter, blev jeg aldrig færdig med denne. Men jeg anbefaler den til alle! Da jeg var 10 år gammel, var det den mest uhyggelige bog jeg nogensinde havde læst.
Historien drejer sig om Thomas Ward, syvende søn af en syvende søn – og derfor er han født til at fange hekse, trolde og onde ånder; derfor sendes han i lære hos Herredets Heksejæger. Ikke ligefrem den fremtid han havde drømt om, men han opdager hurtigt at det er hans skæbne. – Udgivet af Lindhardt og Ringhof, dog er den begyndt at blive udsolgt fra forlaget. Den kan også skaffes på engelsk de fleste steder. Originaltitel: Spook’s Apprentice.

Heksenat – Deborah Harkness

HeksenatDeborah Harkness har skrevet en helt fantastisk serie, og den danske oversættelse er virkelig god! Bogen handler om Diana Bishop, en engelsk historiker med hekseblod i årerne. Under sin forskning ‘falder’ hun over det gamle alkymistiske dokument Ashmole 782 – et dokument som Diana kan mærke er magisk i det sekund hun rører ved det. Hun skynder sig derfor at sende det tilbage, og forsøger at glem alt om det; hun har ikke benyttet magi siden sin ungdom, og hun har ikke i sinde at begynde nu. Dog tiltrækker dokumentets pludselige opdagelse andre, blandt andet Matthew Clairmont – og så sker der ting og sager.. Det er en ret episk fortælling, og hver bog er da også mindst 600 sider lang. Historien bevæger sig igennem både tid og sted, efterhånden som Diana og Matthew opdager hvilke hemmeligheder dokumentet gemmer på.

Det er virkelig en god historie, og selv nu, 3 år efter jeg læste den sidste bog i serien, kan jeg tydeligt huske den. (Og jeg stopper aldrig med at tale om den når jeg først kommer i gang…). Læs også fortsættelserne, Nattens skygge og Livets bog. Serien fortsætter i samme høje tempo og kvalitet! – Udgivet af Lindhardt og Ringhof. Originaltitel: A Discovery of Witches.

Raven Boys eller Ravnedrengene – Maggie Stiefvater

RavenBoysRedEndnu en serie som jeg kan snakke om for evigt – og den første bog er netop udkommet på dansk! Jeg er så forelsket i disse bøger, og jeg nåede da også at læse hele serien to gange da jeg var på sommerferie sidste år. Jeg regner med at genlæse den igen inden for de næste par måneder. Den er simpelthen så hyggelig. Sommer, high school, teenagekærlighed og venskaber. Virkelig velskrevet og med karakterer som man ikke lige glemmer igen.

Den første bog handler om Blue Ivy og mødet med Ravnedrengene; de unge fyre der går på privatskolen Anglionby, og kaldes sådan pga. skolens logo. Blue holder sig langt væk fra dem, for de giver ikke andet end problemer, med deres penge og arrogante attitude. Men da Blue er på den årlige tur på kirkegården med sin mor (der er clairvoyant, og hjælper ånderne på vej på denne aften), ser hun for første gang et spøgelse. Og det er en af Ravnedrengene, Gansey.

Hele serien er – for mig – lidt af et mesterværk. Og jeg ved ikke engang helt hvorfor. Den rammer bare et eller andet hos mig, og jeg håber derfor at alle giver den en chance, uanset deres forudindtagede holdninger om YA-fantasy. Det er magi, overnaturlige elementer og profetier når det er bedst. Helt perfekt til Halloween. – Udgivet af Turbine på dansk. Mine engelske udgaver på billedet er fra Scholastic Press.

halloween-red
Nogle af bøgerne på denne liste er ældre udgivelser, og Heksejægerens lærling er ved at blive udsolgt fra forlaget på dansk. Men jeg er sikker på at de fleste vil være at finde – eller bestille hos jeres lokale boghandler. 🙂 🙂

Happy halloween (om lidt)! – eller Allehelgensaften, hvis man er mere til det. 😉

x

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: