DEN UNDERJORDISKE JERNBANE af Colson Whitehead

Den underjordiske jernbane

Læseeksemplar fra forlaget.

Det har i dag været ægte dansk sommervejr. Overskyet og gråt, perfekt til at læse en god bog med en kop te!
Jeg startede på Den underjordiske jernbane i går eftermiddags, og håbede at jeg ville nå at læse den før min skønne søster kom på besøg her i Aarhus. Der var dog ikke meget at være nervøs for, da bogen er så spændende at den nemt kan læses i et snuptag. Jeg blev færdig med den ca. 20 minutter før jeg skulle mødes med Sara ved Bruun’s Galleri. Da jeg skal til Sjælland i morgen og en uges tid frem, og i den forbindelse ind og se Colson i Politikens Boghal på søndag, var det vigtigt for mig at få den læst i tide! Nu ser jeg endnu mere frem til d. 26. (: (:

Bogen er en udmattende, men fantastisk og skræmmende rejse gennem det hadefulde USA i 1800-tallet. Vi følger Cora, en ung pige på 16 år der er slave på en bomuldsplantage i Syden. Da hun var barn lykkedes det hendes mor at flygte, og da idéen om at flygte bliver præsenteret for Cora af en af de andre slaver, Caesar, går der ikke længe før hun bliver overbevist. Igennem Coras flugt og oplevelser møder vi andre personer, heriblandt slavefangeren Ridgeway, der er en ny form for ubehagelighed. Historien har, ligesom jernbanen, adskillige afstikkere undervejs, og det er her vi møder mange andre karakterer, der alle er fascinerende på deres egne måder.

Historien starter med Cora, men indimellem hører vi pludseligt om nogle karakterer som ikke umiddelbart har en direkte indflydelse på hendes videre færd. De befinder sig i periferien, men alligevel dedikerer Whitehead kapitler til nogle af dem, så vi kan undersøge deres liv set fra deres eget synspunkt. Det undskylder ikke de til tider ubehagelige eller direkte onde opførsler der kommer fra disse personer, men det kan give en forklaring på dem. Selvom vi kun møder dem kortvarigt virker de som ægte, levende personer der har følelser, ønsker – og frygt. Det er fantastisk at læse så bred en historie, når den egentligt ‘bare’ starter med Cora.

Whiteheads greb med at gøre jernbanen til en fysisk manifestation er lidt af en genistreg. Det skaber en fremdrift i historien, og det gør nogle scenarier mulige som ellers ikke ville være opstået. Da jeg hørte begrebet ‘den underjordiske jernbane’ første gang som barn, var jeg også overbevist om at de – som minimum – kørte rundt i noget der lignede minevogne (som i Indiana Jones!) under jorden. Det var først senere at sandheden gik op for mig, men det er vildt interessant at se hvad denne tanke har skabt af idéer hos forfatteren.

Bogen er grusom i sin simplicitet. Slaveri beskrives ikke kun med pisk og smerte og alle de detaljer vi efterhånden kender så godt fra film. Den er på en måde mere intim, fordi vi kommer helt ind til Cora, helt ind til Caesar. Vi føler med dem, ikke kun fordi de bliver fysisk mishandlet, men også fordi de bliver de psykisk. Whitehead fokuserer meget på den frygt der kommer fra begge sider; først fra slaverne, og senere fra ejerne, da de opdager at de er ved at komme i undertal. Han undersøger hvad der sker med slaver efter deres frigivelse, og hvad det kan gøre ved en ellers hel, fri, og lykkelig person at blive holdt som slave af et andet menneske. Det er ekstremt gribende, meget forfærdeligt, og virkelig lærerigt. Flere gange slår han ned på en af de vigtigste og farligste følelser vi som mennesker har: Frygten for det ukendte, det fremmede, det vi anser som værende anderledes. Og det er ret tydeligt at vi ikke skal lade os styre af det.

Den underjordiske jernbane er fænomenalt skrevet, og jeg er overbevist om at jeg også må læse den på engelsk. Den lader til at være virkelig godt oversat (tak, Vibeke Houstrup Christensen – her er en oversætter der forstår at respektere den danske læsers intelligens!), men jeg kan fornemme at Colson Whitehead har et fantastisk sprog, som jeg gerne vil opleve i sin ‘sande’ form. Den danske version får dog stadig 6 stjerner. Et ægte must-read.

6-books

Bogen er udgivet d. 8. august 2017 på Politkens Forlag. Well done, Politikens Forlag. Find den i din lokale boghandel. (:

| Forfatter: Colson Whitehead | Forlag: Politikens Forlag | Udgivelse:  8. august 2017| Oversætter: Vibeke Houstrup Christensen | Originaltitel: The Underground Railroad|

GemGem

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: