DARK MATTER af Blake Crouch

Læseeksemplar fra forlaget.

Der er intet som ordentlig sci-fi der kan redde sommeren. Og der er ingen tvivl om at Dark Matter er en af de bedre science fiction-romaner jeg har læst i lang tid. Den blev anbefalet til mig (lettere hysterisk) af begge mine forældre, men med en formaning om, at det er en af “den slags bøger man læser på én gang, så find det rigtige tidspunkt.” De fik, som altid, helt ret i dette. Jeg læste den henover en eftermiddag og aften, fuldstændig opslugt fra side 1.

DarkMatter

Lidt om handlingen:
Jason Dessen, vores hovedperson, vågner et fremmed sted, fastspændt til en briks. De sidste ord han hørte inden han mistede bevidstheden, var “er du lykkelig i dit liv?“. Han ønskes tillykke ved ankomst, og alle lader til at genkende ham. Men Jason aner ikke hvor han er, eller hvem disse mennesker skal forestille at være. Da han kommer hjem, er hans kone ingen steder at finde, og hans søn er aldrig blevet født. Forvirringen er så velskrevet at den rækker helt ud til læseren, der ikke kan gøre andet end at følge med Jason, gennem et liv der ikke er hans, i jagten på svar som han måske ikke vil finde i denne verden.

Bogen er ekstremt velskrevet, og spændingen er til at tage og føle på. Det er en vaskeægte page turner, og man er selv helt forpustet når man vender sidste side. Det er, for mig, god klassisk science fiction når det er bedst. Jason er til at starte med, ikke en person man sympatiserer helt vildt meget med. Man tvivler, ligesom han selv gør, på om han har foretaget de rette valg igennem sit liv. Det er netop dette, der gør denne bog så god; den får læseren til at stille spørgsmål ved sin egen livsopfattelse, og bøger er bedst når de kan rykke lidt på den virkelige verden.

Jason skal stå ansigt til ansigt med de valg han har taget, bevidst og ubevidst igennem et helt liv, og der er adskillige udfordringer foran ham på hans rejse gennem disse valg og deres utallige konsekvenser. Plottet er til tider lidt for præget af at være en jagtsekvens, men de verdener som Crouch formår at opbygge igennem bogens forløb er så unikke og så gribende, at man selv bliver trukket med ind i den følelse af under og nysgerrighed som Jason Desser selv må føle. Spændingen er på sit højeste hen ved slutningen, og det er simpelthen umuligt at slippe historien helt efter endt læsning. Det er mere end en måned siden at jeg færdiggjorde bogen, men jeg kan stadig se historien helt tydeligt for mig.

Denne bog får 6/6 stjerner, da den simpelthen bare er god. 

6-books

Udgivet 16. juni 2017 på Gyldendal. Find den hos din lokale boghandler (:

| Forfatter: Blake Crouch | Forlag: Gyldendal | Udgivelse: 16. juni 2017 | Oversætter: Mich Vraa | Originaltitel: Dark Matter |

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: