HVIS JEG VAR DIN PIGE af Meredith Russo

Hvis-jeg-var-din-pige

Læseeksemplar fra forlaget.

Hvis jeg var din pige af Meredith Russo er en sjælden bog. Og det er en vigtig bog. Men den er, efter min mening, desværre ikke en særligt velskrevet bog.

Bogen handler om Amanda, en transkønnet ung teenagepige, der blev født som Andrew. Vi følger hende på hendes nye skole, hvor hun får venner – og bliver forelsket i den søde fyr Grant. Men Amanda kæmper meget. Ikke med sin identitet, for hun ved endelig hvem hun er. Men hun kæmper med de forventninger der er til hende fra samfundet, og frygten for folks reaktioner hvis de opdager hendes hemmelighed.

Bogens præmis er fantastisk, og gøres kun endnu bedre af at den rent faktisk er skrevet af en transkvinde. Det er så vigtigt at der udgives bøger om alle aspekter af livet, og denne her er en af de første mainstreamudgivelser der behandler oplevelsen som transkønnet teenager. Derfor ville jeg anbefale den til de fleste, udelukkende pga. den oplysning den giver. Desværre kan hverken plot eller forfatterens evner følge med. Det er Russos debutroman, og jeg gav den derfor alle chancer for at være god – men det lykkedes bare ikke.

Plottet er en klassisk teenage-lovestory, og dem er der ikke noget galt med. Men denne er så banal at jeg kunne forudse hvad der skulle stå på næste side før jeg havde bladret. Derudover var den ekstremt urealistisk, på en sådan måde at alvoren af dette emne kom til at stå i skyggen. Karaktererne var ekstremt todimensionelle – nu, to dage efter endt læsning, kan jeg ikke engang huske hvem der var hvem, eller hvorfor Amanda i det hele taget falder for Grant, og bliver venner med de piger hun pludselig er BFF med. Historiens generelle udvikling var også noget rod, og man fornemmede som læser at der manglede noget overblik fra forfatterens side.

Der var meget mere potentiale i denne historie, og jeg er sikker på at bogen kunne have været bedre, hvis bare den havde fået en chance. Jeg er også umådelig skuffet over Carlsens behandling af bogen. Det er ikke deres fejl at selve bogen ikke er et mesterværk i sig selv, men det virker som om at forlaget ikke har taget bogen alvorligt. Det er desværre noget jeg tit oplever med ungdomsbøger, men i dette tilfælde er det fejl som nemt kunne være rettet i korrekturfasen. Oversættelsen var heller ikke så god som den kunne have været, og når bogen allerede står svagt på originalsproget, så hjælper det ikke ligefrem at det danske forlag tilsyneladende ikke tager bogen seriøst. Not cool, Carlsen!

Det kan desværre kun blive til 2 stjerner ud af 6 mulige. Jeg ser dog frem til Russos fremtidige bøger, i håb om at hun med lidt erfaring – og redaktørhjælp – får skrevet en stærkere bog næste gang.

2-books

Bogen er på dansk udgivet af Carlsen, i oktober 2016. Find den i din lokale boghandel.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: