EN LILLE TJENESTE af Darcey Bell

En-lille-tjeneste

Læseeksemplar fra forlaget.

Jeg læser sjældent krimier og thrillere, men de seneste par måneder er der alligevel ‘sluppet’ et par stykker igennem, heriblandt denne. Jeg ved egentlig ikke hvorfor En lille tjeneste lige er den der blev udvalgt; måske fordi den ikke var udkommet endnu, måske fordi den lød psykologisk a la Gillian Flynn? (Forfatter til Skarpe genstande, Mørke steder, og måske bedst kendt, Kvinden der forsvandt). Én ting er i hvert fald sikker, og det er at den ekstremt spændende!

Bogen handler om Stephanie og Emily, to mødre i en by udenfor New York City. De er bedste veninder, og deres sønner, Miles og Nicky, er bedste venner. En dag har Emily brug for at Stephanie gør hende en tjeneste: At passe på Nicky en eftermiddag. En almindelig forespørgsel, som Stephanie er glad for at hjælpe med. Lige indtil Emily ikke vender tilbage om aftenen for at hente sin søn. Stephanie er sikker på at Emily ikke ville efterlade sin søn med vilje, og bliver hurtigt bekymret. Derfra tager tingene rigtig hurtigt fart.

Det er svært at sige for meget om plottet uden at komme til at afsløre for mange detaljer. Denne slags krimier er bedst uden for meget forhåndsviden. Darcey Bell er fantastisk til at vride plottet rundt, så man til sidst ikke ved hvor man står som læser. Hun anvender et sjovt greb til at fortælle historien, nemlig Stephanies blog, som jeg fandt meget interessant, dog en lille smule urealistisk nogle gange. Vi følger primært Emily og Stephanies venskab, og det er netop måden disse karakterer er skrevet på, der gør bogen så spændende at læse. Jeg kunne slet ikke lægge den fra mig da jeg først var begyndt på den, og jeg er ret sikker på at jeg læste til kl. 02 om natten på trods af en 06-morgenalarm. Man bliver grebet af denne bog fra første side, og jeg er meget imponeret over Darcey Bells forfatterskab, især taget i betragtning af at det er en debutroman.

Der er enkelte kritikpunkter som må tages med; i nogle passager er plottet næsten for udpenslet for læseren, som om forfatteren tager én til side og forklarer det afsnit man netop har læst, for at være sikker på at man har forstået det. Det forstyrrer spændingen, men er ikke ligefrem ødelæggende for oplevelsen. Hendes plotudvikling er generelt rigtig god, og den måde tingene holdes hemmelige for læseren giver en virkelig god ‘spooky’ fornemmelse til tider. Jeg var underholdt fra start til slut, og nød at læse en bog hvor plottet ikke gav sig selv fra starten af – men dette kan måske også skyldes min manglende erfaring med krimier og mystery thrillere. Jeg er sikker på at elskere af denne genre ville have opdaget nogle af plottets finurligheder lang tid før mig. Det ændrer dog ikke på at jeg nød læsningen hele vejen igennem!

En lille tjeneste får 4/6 stjerner. Med en lidt skarpere plotstruktur og karakterer der ikke var helt så ekstreme, kunne den nemt være kommet op på 5. Men det lykkedes altså bare ikke helt i denne omgang.

4-books

Bogen er udkommet på Gads Forlag i dag, 14. august 2017. Find den i din lokale boghandel (:

GemGem

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: